Alla sagor slutar inte lyckligt bara för att man är kunglig

4674042-premarital-agreementBara för att man hittat den man eller kvinna som man vill spendera resten av livet med, betyder det inte automatiskt att sagan kommer att sluta lycklig.  Mer än 50 procent av alla giftermål slutar nämligen i skilsmässa – och till och med kungligheter skriver äktenskapsförord.

När kronprinsessan Victoria gifte sig med sin Daniel år 2010 var det en självklarhet att han inte skulle ha rätt till halva kungariket, men vad han däremot har rätt till är en uppdelning av deras gemensamma bohag vid en eventuell skilsmässa. Så för det blivande kungaparet var äktenskapsförord en självklarhet skriver Göteborgs-Posten och rapporterar att äktenskapsförordet fastställer att all egendom som tas med in i äktenskapet kommer att räknas som enskild egendom. Så om de skulle skilja sig någon gång i framtiden så kommer de inte kunna ta med sig något av den andres egendomar – inte ens kommande gåvor till paret kommer att ägas gemensamt. Dock kommer vissa saker att räknas antingen som Privat bohag eller Husgeråd och dessa kommer delas mellan paret som det gör mellan vilket par som helst.

Även kungen och drottningen har äktenskapsförord

År 1976 fick prins Carl XVI Gustav sin Silvia Sommerlath genom äktenskap. Men för att skydda de kungliga egendomarna valde paret att underteckna ett äktenskapsförord vilket gjorde att all kungen ägde innan bröllopet blev hans enskilda egendom, skriver SvD. Och det är precis detta exempel som Victoria följt med sitt äktenskapsförord. För precis som sina föräldrar har hon låtit Daniel ta del av vissa av hennes värdepapper och låtit dem bli så kallat giftorättsgods, och det är inte så lite det inte – hennes privata förmögenhet går nämligen upp mot 14 miljoner kronor. Men trots att våra kungligheter skriver äktenskapsförord är detta en dalande trend bland brudparen idag. I DN skriver man till exempel om hur andelen gifta par som skriver på ett äktenskapsförord har gått ner från tredjedel till en femtedel, och det är faktiskt en hel del. Så om man vill skydda sina tillgångar vid en eventuell skilsmässa är ett gott råd att följa kungligheternas exempel – skriv ett äktenskapsförord som understryker vad som är ditt och vad som är din partners!