Nya regler om lån & amortering

Reglerna om lån har varit i hetluften en bra stund nu och i fjol la man till ett krav på amortering, detta krav vill man nu skärpa ytterligare – vilket Finansinspektionen nu har gett grönt ljus för.

Hos företag såsom Expresskredit.se kan man ta olika former av mindre lån i stället för att låna direkt av sin bank, och detta sätt att låna pengar på kommer troligtvis att öka i populäritet. Varför? För att man nu fastställt att kraven rörande amortering på lån ska skärpas ytterligare. Det är något som bland annat Dagens Nyheter skrev om nyligen och vad som går att utröna av artikeln är att motståndare till skärpningen hävdar att den är både onödig och skadlig för ekonomin. Motargumentet, å andra sidan, är att hushållens ekonomi kan sammanfattas av att skulderna bara växer och det i en takt som man måste ta krafttag för att bromsa in. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger bland annat på en pressträff:

”Vi behöver minska riskerna för en allvarlig ekonomisk kris i Sverige. Sammantaget är hushållens skulder nu uppe på omkring 3 000 miljarder kronor”

Och precis så anser Finansinspektionen också som nu bifaller att man ska öka kraven och ta tag i det höga skuldbergen som börjar att torna. Så hur ska man då gå tillväga för att göra detta? Tanken är att först och främst strama åt för de lån där skulden är extra stor, för att säkra att skulderna återbetalas. Metro sammanfattar Finansinspektionens punkter rörande definitionen av nya amorteringskravet enligt följande:

Här är pressträffen med Finansinspektionen 13 november 2017: