Årskrönika 2014

2014 börja leda mot sitt slut, och nog har det varit ett år som verkligen har rört om i grytan. Med allt från fotbolls-vm till regeringskris har vi helt klart konstant haft saker att prata om, varpå vi nu kommer att lyfta de viktigaste delarna av året som varit – sett till det ekonomiska:

  • I början av året talades det om att vi detta år kommer att få bättre ekonomi. Det handlande om låga prisökningar och räntor samtidigt som lönerna och skatten sänks. Detta har i mångt om mycket hållit i sig, men mest troligt kommer det att förändras nästkommande år. Det är ju faktiskt en pågående regeringskris just nu, och när socialdemokraterna och miljöpartiet tog makten – utan att lyckas få igenom sin budget, blev det tydligt att den svenska ekonomin just nu står avvaktande till framtiden.
  • Under valtiderna jämfördes hur ekonomin skulle bli beroende på vilka partier som skulle vinna. Var det Alliansen som tog makten skulle inga förändringar ske men med Vänsterpartiet som makthavare skulle jobbskatteavdraget trappas av vid 30 000 kronor i månaden och försvinna helt vi 55 000 kronor. Någonting som så klart skulle påverka många. Resultatet vet vi nu: ingen vann!
  • Skärpta krav på amortering. Finansinspektionen gick ut med hårdare krav på amortering vid bolån, någonting som skrämde många i och med redan svåra ekonomiska situationer. Detta är dock någonting som endast kommer att beröra nya bolån, vilket i sig kan göra att det blir ännu svårare att ta lån – exempelvis för nya låntagare. Detta kan säkerligen leda till att allt fler sparar pengar till sina bolån för att sedan komplettera med privatlån. Om det blir så är det viktigt att ta rätt lån. Vi rekommenderar att du jämför privatlån hos Advisa.
  • Årets Nobelpris i ekonomi gick till den franska nationalekonomen Jean Tirole. Han är universitetsprofessor i Toulouse och han arbetar för att tygla mäktiga företag.

 

Spara inför en möjlig finanskris

Vad som händer nästkommande år kan vi än inte svara på – men det kan nog med säkerhet sägas att det kommer att bli ett spännande år. Många är det som tror att Sveriges ekonomi kraschar 2015, mycket på grund av hur Sverigedemokraterna stoppade budgeten och tvingade fram nyval men även för att Sveriges hushåll har en växande skuldbörda. Om det skulle bli så att vi hamnar i en finanskris i Sverige nästkommande år kan det redan nu vara bra att börja lägga undan pengar. Spara genom att dra in på shopping, luncher ute på staden och genom att tänka igenom varje köp snarare än spontanhandla. Det brukar ge väldigt mycket i längden och kan vara det som räddar er vid en eventuell ekonomisk kris. Och skulle inte krisen komma, då har du helt enkelt sparat ihop lite extra pengar – som du kan lägga på allt från en resa eller till att betala av dina lån. Med det önskar vi er en god jul och gott nytt år.

????????????????????????????????????????