Att lyckas som chef

De flesta har en mardrömshistoria om en chef som inte skött sitt jobb – som uppmärksammat deras ansträngingar, särbehandlat medarbetare, och inte kunnat hantera konflikter. Vad ska du göra – och undvika – för att inte bli föremål för en av dessa historier. Vad krävs egentligen för att vara en riktigt bra chef?

Ledarskapsutbildningar kan vara en viktig väg framåt i karriären. Chefutbildningar som ger goda framtidsutsikter hittar du, till exempel, här: exedsse.se. Här nedan är tre generella råd för hur du kan bli en bättre chef.

Var dig själv. Undvik påklistrade stereotypa chefsbeteenden – utan använd din personlighet för att bygga en relation till dina medarbetare. Utveckla en egen ledarstil och försök att hitta någon du kan bolla idéer med.

Ta ett steg tillbaka. När du står på topp har du också råd att släppa fram dina medarbetare. Var noggrann med att uppmärksamma insatser och framhäv inte din egen roll. Dina kollegors prestationer reflekterar ändå positivt på ditt arbete som chef.

Ha tydliga mål. Du ska vara tydlig då du kommunicerar dina mål och förväntningar till dina medarbetare. På så vis slipper ni missförstånd och obekväma överraskningar längre fram.

Priset för dåligt ledarskap

En undersökning där 31 000 anställda fick betygsätta ledningen på företaget visar att ett högt ledarskapsindex går hand i hand med en hög avkastning. På samma sätt kunde man göra bedömningen att bristande ledarskap ligger bakom enorma förluster för svenska företag.

Dåligt ledarskap kan också ha ett högt pris för chefen – genom att alienera sig själva från resten av arbetsgruppen. Men det är också viktigt att komma ihåg att alla dåliga arbetssituationer inte är chefens fel – många chefer kan uppleva sig utfrysta, till och med mobbade, på arbetsplatsen – en konflikt som kan vara svår att hantera.

Om du vill ha exempel på hur du absolut inte ska vara, eller bara få dig ett gott skratt, kan du titta på den här roliga SVT-sketchen: