Bra att veta om lån 2017

Har du lånade pengar eller funderar på att ta lån? Räntorna under 2017 kommer att stiga och många vet inte vad ett låntagande faktiskt innebär – därför är det viktigt att kolla upp en hel del saker innan man tar första bästa lån.

17515884-hand-holding-swedish-bank-notes-sekPrognosen för 2017 presenterades redan i början av året, och den visar hur räntorna detta år kan komma att höjas. Därför finns det också en hel del du behöver fundera på innan du tar ett lån, och det oavsett om du vill ta ett lån utan säkerhet från Sekina eller ett bolån hos banken. En höjd ränta innebär nämligen en större avgift för låntagaren och det är det inte så många som faktiskt tänker på. Något som till exempel Aftonbladet skriver om är att var tionde hushåll endast klarar en höjning på högst 500 kronor för att få ekonomin att hålla ihop. Också att det endast är 20 procent av bolånetagarna som skulle klara av en höjning på 1 000 kronor i ökade boendekostnader per månad. Så om du ska ta ett lån är räntan något att verkligen se över.

”– Se till att du har det ekonomiska utrymmet för att klara av en höjning av räntan. Räkna med en räntekostnad som är minst dubbelt så hög som i dag – mellanskillnaden kan du använda för att spara ihop till en buffert eller amortera ner lånet så att du inte blir lika känslig när räntorna väl höjs, säger Johanna Kull.” läs hela intervjun.

Var inte rädd för att låna pengar

Du som går i tankar om att ta lån ska inte känna dig rädd för att ta ett lån. Självklart ska du låna om du behöver, men se till att du har all information klar för dig innan du lånar pengarna bara. Hos till exempel Hallå konsument! som är en sajt som Konsumentverket står bakom finns massvis av viktig fakta och information att ta del av. Bland annat står en del tänkvärda saker om vad man kan se över att göra för att slippa ta lån, hur man kan tänka kring räntan och vad som händer om man misslyckas att betala tillbaka ett lån. Väl värd läsning helt enkelt.