Ekonomin i jul

Många annonsörer lockar med räntefria julklappar. Någonting som innebär att du ska kunna köpa julklappar på avbetalning utan att behöva betala någon ränta på ditt köp. Det är dock någonting som kan bli dyrt i längden, trots att det låter bra. Så här skriver Svenska Dagbladets Näringsliv om saken:

Konsumentverket har tidigare haft starka synpunkter på båda eljättarna Elgiganten och Media Markt som ”med långa avbetalningstider och låga månadskostnader lockar konsumenter in i kreditköp”. Konsumentverket stämde förra året Elgiganten för att ha brutit mot god kreditgivningssed och huvudförhandlingen i marknadsdomstolen ägde rum i veckan. Beslut väntas den 30 december.

Och anledningen till att man verkligen går emot detta är att det kan bli svårt för konsumenten om en betalning missas. Då blir det nämligen snabbt problematiskt eftersom ränta då tillkommer. Det är alltså som så att trots att den effektiva räntan är noll vid köpet, kan man binda upp sig och behöva mer i längden – i fall minsta misstag görs. Vilket alltså är det konsumentverket ställer sig frågande till.

Ta ett lån istället för att handla julklappar på avbetalning

Om man har dåligt med pengar nu till jul men vill köpa julklappar till sina nära kära och ha råd att fira julen är det mycket bättre att ta ett lån än handla på avbetalning, eftersom det mest troligt ger en mindre ränta i längden. På så vis kan man även se till att inte överstiga en viss summa som ska gå till julen. Ifall man har tidigare betalningsanmärkningar och inte tror sig kunna ta ett lån kan man låna pengar via Bluestep.se eftersom de vanligtvis är mer okej till tidigare ekonomiska problem – så länge nuvarande ekonomi ser bra ut. Det är även viktigt att komma ihåg att det är vanligt med ekonomiska problem kring julen. Det är för att vi lever i ett konsumtionssamhälle där vi förväntas spendera mycket pengar på klappar, julmat, inredning med mera. Men det är viktigt att försöka hålla summan nere om det inte finns tillräckligt med pengar. En idé kan vara att göra en julbudget. Läs gärna dessa tips som Dagens Nyheter har tagit fram om “konsten att hålla en julbudget” så kanske ni hittar ett sätt som fungerar för er. Ni kan även gå in på Konsumentverkets hemsida och göra en budgetkalkyl efter deras modell. Där fyller ni i familjens ekonomi med allt från utgifter till inkomster. Dock är den att föredra för ett helt år snarare en bara till jul. Budgetkalkylen hittas här.

Kom ihåg varför vi firar jul

Det må låta klyschigt men vi firar faktiskt inte jul för att ge varandra klappar. Det må vara svårt att ta ett steg tillbaka från julklappsrushen men om man lyckas göra det kommer julen att bli mycket mer stressfri och trevligare. En idé som blivit allt vanligare de senaste åren är att bara ge en julklapp var istället för att köpa flera. På så vis ser man så att ingen blir utan julklapp, men man behöver samtidigt inte oroa sig över att hela ens ekonomi ska gå i kras.

????????????????????????????????????????