Jobbstressen och tiden

Arbetstiden har rapporterats in allt sedan den industriella revolutionen startade och vi lämnade landet för att jobba i fabriker. I dagsläget jobbar man sedvanligt 40 timmar i veckan men detta är alldeles för mycket menar många.

 

I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur 40-timmarsveckan döms ut och att det finns de som proklamerar att heltid borde ersättas med något som kallas för ”lagomtid”. Forskare anser att det är hög tid att förändra synen på arbete och tid och att vi lever i ett samhälle som är mer arbetsfixerat än någonsin samtidigt som stressen är mer närvarande än tidigare. En professor vid Lunds universitet menar att vi gör fel som räknar allt i tid och tror att resultaten är direkt relaterade till hur många timmar vi lägger ned.

 

I ett tidigare inlägg skrevs det om tidrapportering och hur detta görs som enklast på digitalt sätt via app.

 

Vi är mer lediga men mer stressade

Vi lönearbetar ungefär 15 procent av livets alla vakna timmar, 30 procent under de år som vi är i arbetsför ålder. Det är mindre än vad människan har gjort tidigare. Ändå tycks jobbet ha blivit alldeles dominant i våra liv och vi är mer arbetsfixerade än vad vi någonsin varit. Många vill ha mer fritid samtidigt som även denna har växt en del de senaste 30 åren.

 

Arbetstidens gränser har suddats ut

Ändå växer stressjukdomsfallen och därmed också sjukskrivningar relaterade till detta. Vad som kan göra att stressen har ökat hos många är att mail och sms dygnet runt bidrar till en högre upplevelse av just detta, i dag är på något sätt arbetstiden ständigt pågående. Kanske också att vi låter jobbet uppta mycket av vår tanketid, något som gör att vi inte känner oss helt lediga när vi ska vara det. Den fria tiden blir så att säga inte särskilt fri. Men med tanke på hur lite vi egentligen jobbar så borde inte arbetet få lov att vara en så dominant aktör i våra liv och i våra tankar. Sedan är det så att ett jobbrelaterat mail som kommer in i mailkorgen precis innan vi ska gå och lägga oss påverkar nattsömnen. Det gäller att helt stänga av jobbet när man är ledig alltså.