Konsult eller fast anställd

När en är egen företagare kan det vara vårt att veta hur mycket betalt man själv ska ha. För att företaget ska fungera måste pengar komma in, det går inte att använda hela vinsten på sig själv som privatperson.

Detta är någonting som tidningen Driva Eget har skrivit om i en artikel här. De har även tagit fram en kalkyl vilken hjälper till för att räkna ut vad kostnaden ska  vara. Dessutom kan du med kalkylen även ta hjälp om du ska ta in en anställd, för att se vad hen bör ha betalt.

En idé om du har ett eget bolag och behöver personal men inte riktigt har råd att anställa är att ta in affärerkonsulter. Detta är någonting som blir allt vanligare både bland storföretag och mindre bolag. Det finns flera olika sätt att använda sig av konsulter, men vanligast är att man tar in personal via ett rekryteringsföretag, som exempelvis att du har personaluthyrning med Jobbusters. Då vet företaget vad du är i behov av och kommer att göra sitt yttersta för att hitta rätt person för uppdraget. En bonus för de som arbetar som konsulter och blir uthyrda till olika företag är att det är väldigt varierat.

Lön konsult, lön fast anställd

Det är klart skönt med en fast anställning eftersom det ger en väldig trygghet. Men en kan ju även vara fast anställd på en rekryteringsfirma, där ens uppgift är att ta olika uppdrag som presenteras. Detta kan passa den som vill ha mycket variation i sitt jobb och testa flera olika yrken. Det är även någonting för den som har en specialitet som kan utnyttjas av olika bolag men kanske främst periodvis (som en revisor som kommer in när det är dags att ordna med årets ekonomi). I en artikel från Idg har man lyft frågan kring löneskillnaden när en är konsult och fast anställd. Läs gärna den för att veta mer. Läs gärna även denna artikel där man har skrivit om Kent som valt att jobba som PR-konsult.