Ostadig tid i Sverige – kan påverka ekonomin

Efter valet i september var över kom artikel efter artikel ”Så förändras din ekonomi under 2015”. En av dessa var en artikel i Sydsvenskan (här). Där skriver man om höjd kommunskatt, sänkt jobbskatteavdrag, nollränta och mycket mer. Men hur blir det nu? Nu när Löfven har begärt extra val?

Det är osäkert i Sverige just nu. Vi vet inte hur det kommer att se ut om ett år, ens om 6 månader. Och det är någonting som även påverkar ekonomin, och i längden då ”vanliga” människor. Så här skriver man om det extra val som kommer att ske på Sveriges Riksdags hemsida:

En regering som inte kan driva igenom sin politik kan som sista utväg förordna om extra val. Regeringen kan göra det som svar på en misstroendeförklaring eller om regeringsbildningen misslyckats. Om ett extra val utlyses inom en vecka efter det att en misstroendeförklaring godkänts kan regeringen sitta kvar över valet. Regeringen är det enda organ som kan bestämma om extra val. Ett sådant beslut får dock inte fattas av en övergångsregering, det vill säga en regering som har avgått men sitter kvar för att sköta det löpande och rutinbetonade regeringsarbetet till dess en ny regering har utsetts.

Det är alltså mycket ovanligt att detta händer, och när ett lands riksdag är osäkert blir även ekonomin osäker. Det är med andra ord bra att börja spara pengar nu. Och vad kan man göra för att spara? Det finns många bra tips, som knappt märks av men som i längden ger ett bra sparande. Att exempelvis beställa matkasse hem, laga sin egen mat istället för att äta ute, undvika småköp som kaffe och godis, sluta med tobak och så vidare är vanliga tips. Några som dock tagit det steget längre är paret man skriver om i denna artikel från Arbetarbladet. De är nämligen uttalat sparkonstnärer och har även startat en blogg med råd för den som vill leva mer sparsamt. Läs gärna och ta till dig av deras råd. Så kommer du vara förberedd för en eventuell ekonomisk kris som kan komma med detta nyval.

????????????????????????????????????????