Problematiskt med Swish-betalningar

Den senaste tiden har allt fler företagare börjat använda betalappen Swish för att genomföra betalningar. Detta har Skatteverket uppmärksammat eftersom Swish-betalningarna innebär att köpen inte registrerar och hamnar utanför bokföringen.

4916010-apple-iphone (1)

Användningen av mobilappen Swish har ökat väldigt mycket och det är inte längre bara privatpersoner som skickar pengar sinsemellan, rapporterar idg.se. Även många näringsidkare har börjat använda appen och detta har uppmärksammats av Skatteverket. Orsaken till att Skatteverket nu granskar betalappen är för att många Swish-betalningar inte registreras, vilket innebär att de hamnar utanför bokföringen. Den bekräftelse som näringsidkare och kund får vid en Swish-betalning är inte ett kvitto och det betyder att betalningen inte är registrerad i näringsidkarens bokföring.

Slarvar med bokföringen

När Skatteverket gjort dessa kontroller har de upptäckt att det skett en kraftig uppgång i antal företag som är slarviga med sin bokföring på det här sättet. Man tror att det rör sig om både omedvetet och medvetet slarv, skriver Svenska Dagbladet. Även om en del slarvar medvetet, finns det många småföretag som inte har speciellt bra koll på det här med bokföring. Dessa företag borde förmodligen anlita någon som kan ha koll på ekonomin och det kan de bland annat hitta på www.modernekonomi.se/se/tjanster/redovisningskonsult.aspx, som är en redovisningsbyrå som hyr ut revisorer.

Nya regler om kassaregister

Att många låter bli att registrera betalningar kan i framtiden leda till nya regler. Skatteverket ska titta över lagstiftningen när det gäller kassaregister. Det måste bli tydligare så att det framgår av kvitto hur tjänsten eller varan har betalats, vilket det inte gör med de bekräftelser som man får vid en Swish-betalning. En sådan betalning sker nämligen varken kontant eller med kort och är en helt ny typ av betalningsform. Läs mer.