Säljare på blufföretag

Många säger att en bra säljare kan sälja i princip vad som helst. Men om man som säljare använder fula metoder och säljer bluffprodukter, brukar det inte gynna företaget i slutändan.

13211737-saljare

För att vara en bra säljare måste man besitta en rad egenskaper som gör att kunden känner sig manad att köpa av en. Vi har tidigare skrivit om att många svenska företag är missnöjda med sina säljare och tycker inte att de säljer lika bra och är lika duktiga säljare som säljare i andra länder. Men att få en vara eller tjänst såld är inte alltid lätt och det går inte alltid att utföra bara för att man är en bra säljare. Man måste även ha en bra produkt att sälja för att kunna sälja bra. Vissa företag säljer rent ut sagt bluffprodukter och då är det knivigt för säljarna att få kunderna att vilja köpa, även om de använder sig av fula metoder.

Sålde bluffprodukter

I Aftonbladet kan man läsa en artikel som handlar om ett gäng säljare som jobbat för företagen Riksdelen och 118700. De berättar om fula metoder, fusk och hur de lurat både företag och anställda. En utav säljarna berättar om att man i princip sålde luft. Säljarna på de här företagen sa nämligen att de ringde från Nummerupplysningen och att kundernas information legat hos dem sedan tidigare och att de skulle kolla upp om kunderna betalat till dem tidigare. De påstod även att de hade ett samarbete med ”Svensk Trafikanalys” och använde sig då av påhittade siffror som att sökstatistiken låg på noll eller att den var låg. Dessutom skickade säljarna ofta ut fakturaliknande dokument till kunder för att förlänga betalningen.

Sålde till ”lätta” personer

I artikeln berättar även före detta säljare att de skulle vara så otydliga som möjligt, att de skulle få köparen att säga ja en gång för att sedan få köpet färdigt. Säljarna fick även instruktioner om att gå in på sajter som allabolag.se för att hitta de allra äldsta personerna att ringa till. Detta för att de enklare lurade äldre personer. Några andra typer av personer som säljarna blev instruerade att sälja till var:

  • Personer utan befogenhet.
  • Receptionister.
  • Medarbetare som inte hade någon chefsposition.