Snabb- och smslån inte grunden till människors skulder

Enligt undersökningar framkommer det att räntorna för snabb- och smslån i många fall inte är orsaken till människors ekonomiska problem. Oftast finns problemen sedan tidigare och är orsakade av större lån.

 

pexels-photo-210574De senaste åren har kraven skärpts när det gäller att ta akuta lån. Dels finns det nu krav på ordentliga kreditprövningar vid snabblån och dels har Finansinspektionen rätt att granska de bolag som finns på snabblånemarknaden. Detta gör att snabb- och smslån har blivit allt mer säkra att ta. Så länge man som låntagare har rätt information om räntor, lånebelopp och löptider kan man göra kloka val och därmed hålla sig undan eventuella ekonomiska problem. Mer om smslån >>>. Enligt Sveriges Radio hamnar trots detta allt fler snabblån hos Kronofogden. Normalt sett är det dock inte snabblånen i sig som i grunden orsakar ekonomiska problem. Snabblånen tas i störst utsträckning för att täcka upp för kostnader som låntagaren dragit på sig tidigare i samband med andra, större lån, som bostadslån eller blancolån, alternativt obetalda räkningar som exempelvis mobilräkningar eller el som glömts bort.

 

”Tittar man närmare på skulderna hos de som hamnar hos Kronofogden ser man att det inte var snabblånet som avgjorde. Ofta har de även många andra skulder, och snabblånet är något man tar precis innan ekonomin fallerar. Men de skulle ha hamnat hos Kronofogden även utan det där snabblånet”, säger Hikmet Ego som är ordförande för snabblåneföretagens branschorganisation SKEF, till Svenska Dagbladet.

 

Nödvändigt med högre ränta för akuta lån

Enligt Expressen diskuterar regeringen möjligheten att också införa ett räntetak gällande snabblån. Detta för att skydda låntagare från skyhöga räntor som växer. Hikmet Ego menar dock att för att snabblån ska vara möjliga måste räntan vara högre. Annars är det omöjligt för låneföretagen att låna ut pengar på så kort tid. Tiden då det genereras ränta är kort, och låneföretagen måste kunna täcka upp administrativa kostnader och liknande.