Sverige är ett land där ett litet antal stora företag har en stor del av arbetsmarknaden. De allra största har också expanderat långt utanför landets gränser.
Vilka är Sveriges största företag, räknat i antal anställda? Det är nog inte många som skulle kunna besvara den frågan helt korrekt. Däremot har de flesta svenskar nog en aning. På fem i topp-listan för år 2012, över de svenska företagen rangordnade efter antal anställda i hela världen, hittar vi företag som Ericsson, Volvo och H&M. Inget av dessa hamnar dock i topp, vilket säkert förvånar många. Ett annat faktum som nog går på tvärs mot den allmänna uppfattningen, är att IKEA inte är med på listan. Även om IKEA är en av de mest kända svenska företeelserna internationellt, så är företaget inte längre svenskt. Huvudkontoret ligger i nederländska Leiden, men ägarstrukturen är komplicerad. IKEA ägs av ett flertal stiftelser, baserade i Nederländerna, Luxemburg och Liechtenstein.
Securitas
Även om IKEA fortfarande var baserat i Sverige skulle det inte ha hamnat överst på listan över antalet anställda. Där hamnar istället Securitas, som har ungefär 300 000 anställda i samtliga världsdelar utom Oceanien. Företaget grundades 1934 i Helsingborg, under namnet AB Hälsingborgs Nattvakt. Året därpå bytte företaget namn till Förenade Svenska Vakt AB, och under de följande åren köpte man upp fler amindre vaktbolag, framför allt i södra Sverige. Med tiden började man även köpa upp vaktbolag i utlandet, och även bygga upp en verksamhet för försäljning av larmsystem.
Ericsson
Näst störst är Telefonaktiebolaget L.M. Ericsson, för det mesta känt enbart som Ericsson. Företagets rötter finns i två firmor som grundades under 1800-talets andra hälft: Lars Magnus Ericssons elektromekaniska verkstad och Stockholms Allmänna Telefonaktiebolag. Telefonaktiebolaget byggde ut ett privat telefonnät, till vilket Ericsson levererade apparaterna, från 1883 och framåt. 1918 köptes nätet av Telegrafverket (senare Televerket), och efter detta gick de två bolagen samman till ett företag. Idag är Ericsson ett av de ledande företagen i världen när det kommer till kommunikationsteknologi. På marknaden för andra, tredje och fjärde generationens mobila nätverk har Ericsson en marknadsandel på 35 %.
Volvo
Tredje störst är Volvo, men det rör sig inte om Volvo Personvagnar, utan om lastbilstillverkaren Volvo AB. Sedan 1999 är de två skilda företag, som dock delar namnet och logotypen, samt tillsammans ansvarar för driften av Volvomuseet på Hisingen.
Företagsnamnet Volvo registrerades av SKF 1911, och tanken var från början att använda det som ett varumärke för kullager. Namnet Volvo betyder som bekant ”jag rullar”. Istället valde man dock att märka kullagren med tillverkarens namn, alltså SKF. Varumärket Volvo kom inte till användning förrän 1924, då två anställda vid SKF började diskutera tillverkningen av en svensk bil. Den första Volvomodellen rullade av bandet tre år senare. SKF sålde sina aktier i Volvo 1935, samma år som företaget introducerades på Stockholmsbörsen.
H&M
På fjärde plats hittar vi H&M, som kanske inte behöver någon närmare presentation. Men vad många inte vet är att Erling Persson, som grundade Hennes, först sålde pennor, och sedermera även klockor. Detta företag är idag känt som Ur & Penn. Det var dock för försäljningen av damkläder till låga priser som Persson blev känd. Idén fick han efter en resa till USA, där han upptäckte kedjan Lerner, som hade en liknande affärsidé. Efter att Persson köpt jaktbutiken Mauritz Widforss vid Hötorget, för att kunna expandera sin befintliga butik, kom han över ett lager herrkläder, och började sälja kläder även för män.