Vi står inför stora utmaningar om vi ska rädda planeten och klimatet. Många av dessa utmaningar kan dock lösas av driftiga entreprenörer. Flera goda exempel finns inom textilindustrin.
De överlägset vanligaste textilmaterialen som används till kläder är bomull och polyester. Båda dessa är dock förknippade med många miljöproblem. Bomullsodling kräver stora mängder vatten och bekämpningsmedel, och polyester framställs av fossil olja. Som om det inte vore nog att dessa material är problematiska köper vi också mer och mer kläder, som vi oftast inte använder särskilt länge innan vi gör oss av med dem.
Återvinning av bomull
Som ett svar på detta har återvinning av kläder blivit allt vanligare. Det kan dels ske genom klädbytardagar, klädbibliotek eller försäljning av begagnade kläder, och dels genom att materialen som kläderna är gjorda av återvinns. Det har länge varit möjligt att återvinna många plastmaterial, men ny forskning har gjort det möjligt att också återvinna material som innehåller cellulosa.
Dit hör bomull, som står för en tredjedel av den globala textilkonsumtionen. Ett flertal företag har samarbetat med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, och tagit fram en metod för att bryta ned bomullsfiber till molekylnivå, där nya fibrer formas och spinns till trådar. Det går att bryta ned både blandmaterial och rent bomull på detta sätt, och processen är helt fri från tungmetaller.
Återvunnen polyester
S.k. smältplast, som kan smältas ned och formas på olika sätt, är ganska enkel att återvinna. PET-flaskor kan som bekant smältas ned och användas till tillverkning av nya flaskor, eller av helt andra saker, som fleecetröjor. Det amerikanska friluftsföretaget Patagonia, som har en stark miljöprofil, gjorde de första fleecetröjorna av återvunnen polyester redan 1993. Många andra företag i samma bransch har följt efter.
Men även ”vanliga” klädmärken har fått upp ögonen för återvunnen polyester och andra återvunna material. Dit hör bl.a. Gudrun Sjödén och H&M. Gudrun Sjödén har bl.a. sålt plagg i återvunnen ull.